Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås passar som tillbehör eller som ensamrätt med ris. Den smakrika såsen med ingefära, sesam och chili ger auberginen en härligt kryddig smak. Såsen kan förberedas redan dagen före servering.

Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås
Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås
Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2auberginer
  • 3 msksalt
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 23 dlrapsolja

Sås

  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskingefära- färsk, finhackad
  • 1 tskröd chili- t ex spansk peppar, finhackad
  • 1 tskrapsolja
  • 0,5 dlsoja- kinesisk
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskvinäger- kinesisk (eller balsamvinäger)
  • 2 mskShaoxing vin- eller torr sherry
  • 1 tsksesamolja

Tillbehör

  • jasminris

Gör så här

  1. Skär auberginen i bitar. Strö salt över auberginebitarna och lägg dem i ett durkslag ca 2 timmar, så att vätskan rinner av. Skölj och torka bitarna med hushållspapper.

  2. Sås: Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök, ingefära och chili i olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda ca 5 min.

  3. Lägg hälften av auberginen i en plastpåse och tillsätt hälften av majsstärkelsen. Skaka om så att all aubergine täcks. Lägg över på ett fat. Gör likadant med resterande aubergine och majsstärkelse.

  4. Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, så att minst 1 cm av bottnen täcks. Stek auberginebitarna, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma på låg värme i ugnen. Värm såsen och blanda med auberginen. Servera direkt med jasminsris.

Vad tyckte du om receptet?