Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Astris vitlöksströmming

Recept ur "Middag med Taube" (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube. Boken hittar du bland annat på adlibris.

”Strömming åt vi mycket när jag växte upp, i många olika varianter. Det var nyttigt och gott, och något som faktiskt gick att få tag på under kriget. Att Astri kryddade sin inlagda strömming med vitlök gav en exotisk prägel och smak av Medelhavet, som jag vet att Evert uppskattade”, säger Sven-Bertil.

Astris vitlöksströmmingAstris vitlöksströmmingAstris vitlöksströmming
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 gströmming- rensad

Lag

  • 5 dlvatten
  • 1 dlättiksprit- 12 %
  • 1 msksalt

Sås

  • 2vitlöksklyftor- grovhackade
  • 1rapsolja- + 2 dl
  • 2äggulor
  • 1 mskfransk senap
  • 2 tskvitvinsvinäger
  • 2 dlgräddfil
  • 0,5 tsksalt
  • vitpeppar- nymald

Till servering

  • 100 gforellrom
  • bladpersilja- dill eller gräslök

Gör så här

  1. Strömming: Ta bort ryggbenen från strömmingarna och dra av skinnet.

  2. Lag: Blanda vatten, ättiksprit och salt i en bunke. Lägg i filéerna och låt dem stå och dra 4–6 timmar i kylen, beroende på strömmingens storlek. De ska bli helt vita rakt igenom. Låt dem rinna av väl, gärna på hushållspapper.

  3. Sås: Här är det viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Mixa örterna och vitlöken med 1 dl av rapsoljan. Blanda äggulor, senap och vinäger i en bunke. Vispa ner resten av oljan droppvis och fortsätt därefter med örtoljan. Vänd ner gräddfilen och smaka av med salt och lite vitpeppar.

  4. Lägg i strömmingsfiléerna och låt stå minst ett dygn i kylen före servering.

  5. Servera gärna med en klick forellrom på och garnera med bladpersilja, gräslök eller dill. Vitlöksströmmingen håller sig cirka en vecka i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Middag med Taube" (Max Ström) av Sven-Bertil Taube och Jesper Taube. Boken hittar du bland annat på adlibris.

”Strömming åt vi mycket när jag växte upp, i många olika varianter. Det var nyttigt och gott, och något som faktiskt gick att få tag på under kriget. Att Astri kryddade sin inlagda strömming med vitlök gav en exotisk prägel och smak av Medelhavet, som jag vet att Evert uppskattade”, säger Sven-Bertil.

Recept från Mitt kök