Att göra små vårrullar tar sin tid, men det är inte svårt. Och de är verkligen värda allt arbete.
De här vårrullarna är små och passar som drinktilltugg, förrätt eller som en av rätterna på en buffé. Såsen med fisksås, lime och chili som hör till serveras i små skålar.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
50 gglasnudlar
1gul lök- liten
4vitlöksklyftor
125 gvitkål
125 gstjälkselleri
100 gshiitakesvamp
200 gböngroddar
2 tskingefära- riven, färsk
2 mskrapsolja- + 5 dl
2 mskfisksås- asiatisk
2 msksoja- japansk
2 mskrårössocker
300 gfläskfärs
50 bladvårrulledeg- 12x12cm
1äggvita
Sås
1vitlöksklyfta
1röd chili- t ex spansk peppar
2 mskrårössocker
0,5lime
2 mskfisksås- asiatisk
1 mskvatten
Gör så här
Lägg glasnudlarna i en skål och häll på varmt vatten. Låt dem ligga ca 5 min. Häll av vattnet och klipp dem i små bitar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finstrimla vitkål och selleri. Ansa och finhacka svampen. Skölj böngroddarna.
Fräs lök, vitlök, vitkål, selleri och svamp i 2 msk olja på strax över medelvärme ca 5 min.
Blanda ner glasnudlar, böngroddar, ingefära, fisksås, soja och socker. Stek ytterligare ca 2 min. Häll upp i en skål.
Stek färsen i samma stekpanna på hög värme ca 3 min. Se till att färsen blir finfördelad. Blanda ner den i grönsaksblandningen. Låt svalna.
Vispa upp äggvita i en skål. Lägg ut ett vårrulleark i taget med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med äggvita. Lägg på ca 1 msk av fyllningen i mitten och vik över det nedre hörnet.
Vik över sidohörnen och rulla ihop. Täck degarken med en fuktig handduk medan du rullar för att förhindra att de torkar. Gör samma sak tills all fyllning är inrullad.
Sås: Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda samman alla ingredienser.
Hetta upp 5 dl olja i en gryta till 160°.
Lägg i 4–5 vårrullar i taget och låt dem fritera tills de får en gyllenbrun färg, ca 3 min. Låt dem rinna av på t ex ett tätt galler med hushållspapper under eller direkt på papper.
Servera vårrullarna varma och låt var och en doppa dem i såsen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 117 röster)
Köp färdig vårrulledeg
Den speciella tunna vårrulledegen i små fyrkantiga ark köps färdig och finns vanligtvis fryst i asiatiska butiker och välsorterade mataffärer. Ett paket innehåller ca 50 ark.
Termometer krävs vid friteringen
När du ska fritera rullarna är det viktigt är att ha en termometer, så att du vet att friteringsoljan håller rätt temperatur: 160°.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!