Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Asiatisk sesamlax med sojadressing

Värmande asiatiska smaker är alltid lika fräscha. Servera den hela laxfilén tillsammans med dressing i små skålar som var och en kan doppa sin fisk i.

Asiatisk sesamlax med sojadressing
Asiatisk sesamlax med sojadressing
Asiatisk sesamlax med sojadressing
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- av mittbit
  • solrosolja
  • salt
  • 2 msksesamfrön- gärna både svarta och vita
  • 200 gbroccoli- färsk, cirka
  • shiitakesvamp- cirka 100 g

Topping

  • 2salladslökar- strimlade
  • 1röd chili- strimlad
  • koriander- färsk
  • limeklyftor

Dressing

  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd chili
  • 2 msksolrosolja
  • 3 mskingefära- färsk, finstrimlad
  • 1,5 dljapansk soja
  • 1 mskrisvinäger
  • 2 tskfisksås
  • 1 tskrörsocker
  • 2 tsksesamolja

Till servering

  • jasminris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in laxen med olja. Krydda med salt och strö över sesamfrö. Lägg den i en stor oljad ugnsfast form.

  2. Dela broccolin i buketter och skiva stammen. Blanda broccoli och svamp med 2 msk olja och salt. Lägg grönsakerna runt laxen.

  3. Baka lax och grönsaker i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Laxen ska inte överstekas utan fortfarande ha en liten rå kärna i mitten när den är klar. Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader när laxen är färdigstekt.

  4. Dressing: Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin.

  5. Hetta försiktigt upp oljan i en kastrull. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Fräs sakta någon minut utan att det tar färg. Tillsätt soja, vinäger, fisksås, socker och sesamolja och värm försiktigt.

  6. Vid servering: Strö salladslök, chili och hackad koriander över fisken, lägg på limeklyftor. Servera med dressingen och ris.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök