Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Asiatisk buljong

En grundbuljong med asiatiska smaker, perfekt som bas i soppor eller att bara dricka som den är om du känner dig lite nere.

Asiatisk buljong
Asiatisk buljong
Asiatisk buljong
Recept på asiatisk buljong Foto: Helen Pe

Ingredienser

  • 2citrongräs
  • 1galangal- bit färsk (ca 10 cm)
  • 2korianderrötter
  • 4kaffirlimeblad
  • 1gurkmeja- bit färsk (ca 3 cm)
  • 200 grättika
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • skrovet- vingar och ben från en stor kyckling
  • 3 lvatten
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Banka på citrongräset en aning så att stjälken bryts upp. Lägg citrongräs, galangal, korianderrot, kaffirlimeblad och gurkmeja i en stor gryta.

  2. Skala rättika, lök och vitlök och skär i grova bitar. Skölj kycklingskrovet och skär deti grova bitar. Lägg skrovet i grytan. Häll över vattnet. Koka upp och skumma noga.

  3. Lägg i grönsakerna, koka upp och skumma ännu en gång.

  4. Låt  sjuda under lock ca 2 timmar. Skumma återigen om det behövs.

  5. Sila buljongen genom finmaskig sil. Koka ihop tills ca 1 liter återstår, då blir buljongen ­kraftig och välsmakande.

  6. Kyl buljongen och ta bort ­fettet som lagt sig överst. Nu är buljongen klar att användas till soppor och såser. Den går även utmärkt att frysa.

Vad tyckte du om receptet?