Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på ärtsoppa. En riktigt god ärtsoppa blir bäst som storkok. Och det är ju smart i och med att den tar tid. Soppan går nämligen utmärkt att frysa i portionsförpackningar och tina upp. Med rimmad fläsklägg behövs ingen buljongtärning och inget salt. Timjan och mejram är klassiska smaksättare.
Dagen före: Skölj ärterna i durkslag och blötlägg dem i kallt vatten i en stor bunke. Låt stå i 12 timmar eller över natten. Plocka bort skal som flyter upp och byt gärna vatten.
Slå av vattnet och spola ärterna igen i durkslag. Lägg fläskläggen i en stor, tjockbottnad gryta tillsammans med skalade morötter och lökar. Häll i ärterna och fyll på med kallt vatten så att de och läggen täcks.
Koka upp, skumma av och låt soppan sjuda under lock i cirka en och en halv timme. Vissa ärter är hårda, de kan kokas längre.
Ta upp lägg, lagerblad, lök och morot (moroten smakar inte mycket men kan användas tunnskuren som topping). Vispa soppan så att tomma skal flyter upp och kan avlägsnas med hålslev.
Servera soppan med läggen skuren i tunna skivor och tunna skivor kokt morot. Blanda skånsk söt senap med grovkorning fransk och klicka i.
Recept från Mitt kök