Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ärtpasta med lax, krispiga sockerärter och citron

En krämig pastarätt, där pastan är gjord på gröna ärtor, med sötsyrliga smaker som uppskattas av både stora och små.

Ärtpasta med lax, krispiga sockerärter och citronÄrtpasta med lax, krispiga sockerärter och citronÄrtpasta med lax, krispiga sockerärter och citron
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 gpasta- t ex fusilli av gröna ärter
  • 400 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 150 gsockerärter
  • 1 bitpurjolök- (20 cm)
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1citron
  • 1 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1grönsaksbuljongstärning
  • 1 mskhonung
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber, ca 2 x 2 cm. Strimla sockerärterna. Ansa och finstrimla purjolöken. Skala och skiva vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.

  2. Fräs purjolök och vitlök i smör 2–3 min. Häll på vinet och låt det koka in ca 2 min. Tillsätt grädde, crème fraiche, citronskal (spara lite till garnering), citronsaft, buljongtärning, honung, salt och peppar. Låt sjuda 3–4 min, rör om då och då.

  3. Lägg laxen i såsen och sjud försiktigt tills den är genomkokt, ca 3 min. Vänd ner sockerärterna.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av kokvattnet, men spara ca 1 dl. Blanda ner pastan i såsen och späd eventuellt med lite av kokvattnet. Strö över det sparade citronskalet och servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?

Pasta på bönor och linser

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!