Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ärtburgare med halloumi och tahinidressing

En vegoburgare med falafelsmak som blir saftig och god av gröna ärter. Burgaren går bra att vegananpassa med veganost.

Ärtburgare med halloumi och tahinidressing
Ärtburgare med halloumi och tahinidressing
Ärtburgare med halloumi och tahinidressing
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 dlgröna ärter- tinade
  • 1 dlbladpersilja- grovhackad
  • 2 dltorr mix till falafel- eller kikärtsbollar, t ex Sevan, Risenta eller Ewa Lie (125 g)
  • 2 mskvatten- -3 msk
  • 2 mskolivolja
  • 200 ghalloumiost- eller 1 förpackning halloumiburgare, Fontana (200 g)

Tahinidressing

  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 2 msktahini (sesampasta)- sesampasta
  • 2 mskvatten- –3 msk
  • 1 msksesamfrön- rostade
  • 1 krmsalt

Kålsallad

  • 3 dlrödkål- finstrimlad
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 krmsalt
  • 0,5 dlgranatäppelkärnor

Tillbehör

  • 4hamburgerbröd
  • 1 krukaträdgårdskrasse
  • 2 dlvitlöksgroddar- eller alfalfagroddar, ev

Gör så här

  1. Mixa ärter och persilja. Blanda i falafelmixen och häll i  vattnet. Beroende på vilken mix som används kan man behöva tillsätta  lite mer vatten. Det ska bli en fast smet. Forma smeten till fyra biffar och låt stå i kylen ca 10 min.

  2. Dressing: Blanda alla ingredienser och rör tills den är slät.

  3. Kålsallad: Stöt eller krama kålen mjuk med citron och salt. Blanda ner granatäppelkärnorna.

  4. Stek burgarna i olja ca 5 min på varje sida. Skiva halloumiosten och stek den. Fördela burgare, halloumi och dressing på bröden.  Toppa med rödkålssallad, krasse och groddar.

Vad tyckte du om receptet?

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept:

Allt om Mat Vego 

Foto: Copyright © Per Ranung, All Rights Reserved. Dett

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma!

Köp den här – extrapris för prenumeranter!