Allt om Mat / Recept / Årets kycklingrecept och tävling: Vinn en årskonsumtion av svensk kyckling!
Årets kycklingrecept och tävling: Vinn en årskonsumtion av svensk kyckling!
4 personer
45 minuter
(Betyg: 5 · 1 röster)
Svenskt i all ära, men ibland kan även lite lånta fjädrar passa en svensk fågel alldeles utmärkt. Kycklingbullar med sesam och nudlar har härliga asiatiska smaker med citrongräs, ingefära, chili, lime och sesam. Missa inte heller vår stora tävling efter receptet där du kan vinna en årskonsumtion av svensk kyckling!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gkycklingfärs
0,5 stlime- rivet skal
1 mskingefära- riven, färsk
1 litenvitlöksklyfta- riven
2 krmsvartpeppar- nymald
1 mskfisksås
2 krmsalt
0,5 dlsesamfrö
0,5 dlljusa sesamfrö
2 mskrapsolja- till stekning
Wok
300 gpak choi
4 – 5 stsalladslökar
1 stcitrongräs
1 stthai chili- färsk
1 stvitlöksklyfta
1 mskingefära- riven
0,5 stlime
2 mskrapsolja
0,5 msksesamolja
1 mskfisksås
Till servering
100 gglasnudlar
thaibasilika
limeklyftor
chili
Gör så här
Blanda kycklingfärsen med lime skal, ingefära, vitlök, svartpeppar, fisksås och salt. Blöt en plastskärbräda eller ett fat med kallt vatten. Forma små köttbullar, ca 45 st, med blöta händer och lägg på skärbrädan/fatet.
Blanda svarta och ljusa sesamfrö. Stek hälften av köttbullarna, utan att panera dem, i en stekpanna med olja på något över medelvärme tills de får färg, ca 7 min.
Rulla resten av köttbullarna i sesamfrö och stek på samma vis. Glöm inte att diska fat och skärbrädor som kycklingfärsen legat på innan du använder dem igen.
Skölj pak choi och skär de ljusa delarna i centimeterstora strimlor och de gröna bladen i ca 5 cm breda bitar. Skiva salladslökarna, finhacka citrongräs och chili, och riv vitlök, ingefära och limeskal.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Stek allt utom pak choi ca 2 min. Tillsätt de ljusa bitarna av pak choi och fräs ytterligare ca 2 min. Blanda i köttbullarna och stek ca 2 min. Tillsätt sesamolja, fisksås och de gröna pak choibitarna. Fräs alltsammans ca 1 minut. Servera med nykokta glas nudlar, thaibasilika, lime och chili.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 5 · 1 röster)
Tävla och vinn en årskonsumtion av svensk kyckling!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD OCH VINNARNA MEDDELAS. ETT VARMT TACK TILL ALLA VÅRA DELTAGARE!
Sex av Sveriges mest älskade mat- och livsstilsbloggare har tillsammans med Svensk Fågel gjort om en svensk klassiker med kyckling. Rösta på ditt favoritbloggrecept och svara på frågan så är du med och tävlar om en årskonsumtion av svensk kyckling – till ett värde av 2 300 kr! Tävlingen pågår tom den 30 juni.
1:a pris = årskonsumtion av kyckling (värdecheckar värde ca 2300 kr)
2-5:e pris= grilltermometer (värde ca 399 kr)
5-15:e pris= Tareq Taylors bok Kyckling (värde ca 199 kr)
Observera att eventuell vinstskatt betalas av vinnaren och att vinnarna väljs ut av Bonnier Tidskrifter i samarbete med Svensk Fågel. Vinsten kan inte bytas mot kontanter. När du tävlar godkänner du Bonnier Tidskrifters villkor.
Om Svensk Fågel
Att Sverige ska ha världens bästa kyckling och kalkon är branschorganisationen Svensk Fågels viktigaste fråga. Tillsammans med experter och myndigheter har medlemmarna tagit fram krav på hela kedjan från uppfödning till färdig produkt, vilket resulterat i att svensk fågel idag är närproducerad, frigående, smakrik, klimatsmart och salmonellasäker – världens bästa fågel helt enkelt.