Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på arancini, friterade risbollar, fyllda med ost och basilika. Arancini är en jättebra rätt att göra om du har rester av risotto kvar från tidigare middag. Bollarna kan fyllas med kött, svamp eller som här med mozzarellaost. Servera dem som drinktilltugg eller som förrätt med sallad till.
Namnet arancini, som betyder små apelsiner, kommer från bollarnas utseendemässiga likhet med apelsiner. Rätten kommer ursprungligen från Sicilien.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 1 minut.
Koka up vattnet med buljongtärningen. Häll vinet över riset och låt det koka in. Häll på lite av buljongen och späd sedan undan för undan med resten av buljongen tills riset är färdigkokt, ca 20 min.
Ta risotton åt sidan och blanda i osten. Låt svalna och ställ sedan risotton i kylen så att den blir riktigt kall.
Finhacka basilikan. Låt osten rinna av och skär den i små kuber. Blanda basilikan med risotton och forma den till runda bollar. Tryck i en bit mozzarellaost i varje boll.
Panering: Vispa upp äggen. Vänd bollarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.
Fritering: Hetta upp oljan till 170° i en stor gryta. Fritera bollarna, några i taget, tills de fått fin färg, 2–3 min. Ta upp och låt bollarna rinna av på hushållspapper.
Servera arancinibollarna nyfriterade.