Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aprikospaj med björnbär

Nybakad fruktpaj med en klick lättvispad grädde är ett av sommarens matnöjen. Björnbären strör jag över både för att det är vackert och gott, men det går också bra att utesluta dem.

Aprikospaj med björnbär
Aprikospaj med björnbär
Aprikospaj med björnbär
Ove Lindfors

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl- eller siktat dinkelmjöl
  • 2 msksocker- strö- eller rå
  • 150 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 stägg

Fyllning

  • 3 mskråsocker- eller strösocker
  • 1 tskkanel- malen
  • 600 gaprikoser- färska mogna, eller 2 burkar aprikoser à 400 g
  • 200 gbjörnbär- färska eller frysta
  • 1,5 dlaprikosmarmelad
  • 3 mskcitronsaft- pressad

Till servering

  • grädde- crème fraiche eller lättvispad

Gör så här

  1. Mixa snabbt ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll.

  2. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen minst 1 timme i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  4. Dela och kärna ur färska aprikoser, låt burkaprikoser rinna av väl. Lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp. Strö över björnbären.

  5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med citronsaften i en liten kastrull. Skeda det mesta av marmeladen över frukten.

  6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Framåt hösten är den här pajen också god att baka med plommon. Och på vintern gör jag den med burkaprikoser. 

Recept från Mitt kök