Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aprikoskaka

Aprikoser, kardemumma och vinbär visade sig vara en god kombination. Vinbärssirap ringlas över kakan strax före servering.

Aprikoskaka
Aprikoskaka
Aprikoskaka

Ingredienser

  • 420 gaprikoser- hela
  • 100 gsmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 3ägg
  • 3 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 4,5 dlvetemjöl

Rödvinbärssirap

  • 1 dlvit sirap
  • 2 dlröda vinbär

Tillbehör

  • florsocker
  • vinbärsklasar
  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka aprikoserna. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör och mjölk i i äggsmeten.

  2. Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl. Sikta ner det under omrörning i smeten. Rör ner aprikoserna.

  3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25x35 cm. Grädda kakan på andra falsen nerifrån ca 30 min. Låt svalna innan den skärs i rutor.

  4. Rödvinbärssirap: Blanda sirap och röda vinbär i en kastrull och koka upp på medelvärme. Låt koka utan lock ca 3 min. Sila genom finmaskig sil och pressa med en sked ut saften från bären. Om såsen stelnar när den ska serveras är det bara att värma den lite så får den sirapskonsistens igen.

  5. Pudra florsocker över kakorna. Servera med vinbärssirap, lättvispad grädde och vinbär.

Vad tyckte du om receptet?