Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lättbakad och ljuvlig galette med syrliga aprikoser och mandel. Galetten är en öppen paj som får ett lite rustikt utseende där fyllningen syns.
Skär smöret i kuber och lägg det i en bunke. Tillsätt mjöl och socker och nyp ihop degen till smulor. Vispa upp äggulan lite och arbeta snabbt ihop den med degsmulorna till en deg. Låt degen vila i kylen insvept i plastfolie i ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rund platta, ca 30 cm i diameter. Lägg försiktigt över degplattan på en plåt med bakplåtspapper.
Fyllning: Rör ihop crème fraiche och vaniljsocker och bred ut det på mitten av degplattan, lämna 5 cm runt kanten. Halvera och kärna ur aprikoserna om du använder färska. Lägg aprikoshalvorna på krämen. Ringla honung över aprikoserna.
Vik upp degplattans kanter mot mitten över halva fyllningen, ta hjälp av bakplåtspappret om degen går sönder. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda galetten mitt i ugnen i 30–35 min tills den får fin färg. Servera galetten varm tillsammans med vaniljglass.