Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aprikos- och mandelpaj

Recept på aprikos- och mandelpaj. Aprikos och mandel är en ­jättegod kombination. Servera gärna ett sött Loirevin till pajen.

Aprikos- och mandelpaj
Aprikos- och mandelpaj
Aprikos- och mandelpaj

Ingredienser

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 125 gsmör
  • 2 mskströsocker

Fyllning

  • 100 gaprikoser- torkade
  • 1 dlvitt vin- sött, t ex Moulin Touchais (4196)
  • 250 gmandelmassa
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 4ägg
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 1 dlmandel- flagad

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Fyllning: Lägg aprikoserna i vinet och låt dra ca 3 timmar, tills vinet dragit in i frukten. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner mjölet.  Blanda ner aprikoserna. Bred ut blandningen i pajskalet. Strö på mandeln.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen är vackert gyllenbrun. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde. 

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till aprikos- och mandelpaj

Moulin Touchais 2001 (4196) Frankrike, 239 kr.

Unikt vin med sötma och fräschör, toner av honung, citrus, vax och torkad frukt. Lång, elegant eftersmak. 

Recept av Ulla Karlström