Att dricka till aprikos- och mandelpaj
Moulin Touchais 2001 (4196) Frankrike, 239 kr.
Unikt vin med sötma och fräschör, toner av honung, citrus, vax och torkad frukt. Lång, elegant eftersmak.
Recept av Ulla Karlström
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på aprikos- och mandelpaj. Aprikos och mandel är en jättegod kombination. Servera gärna ett sött Loirevin till pajen.
Fyllning: Lägg aprikoserna i vinet och låt dra ca 3 timmar, tills vinet dragit in i frukten. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila i kylen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda degen mitt i ugnen ca 10 min.
Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör ner mjölet. Blanda ner aprikoserna. Bred ut blandningen i pajskalet. Strö på mandeln.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen är vackert gyllenbrun. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Moulin Touchais 2001 (4196) Frankrike, 239 kr.
Unikt vin med sötma och fräschör, toner av honung, citrus, vax och torkad frukt. Lång, elegant eftersmak.
Recept av Ulla Karlström