Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aprikos- & kokoskaka


En butterkaka med en härlig fyllning gjord på aprikos och kokos.

Aprikos- & kokoskaka

Aprikos- & kokoskaka

Aprikos- & kokoskaka

THOMAS CARLéN

Deg:

  • 3 dlsiktat dinkelmjöl
  • 4 dlvetemjöl
  • 75 gsmör- kallt
  • 1 dlströsocker
  • 50 gjäst för söta degar
  • 1,5 dlmjölk

Fyllning:

  • 2 storaaprikoser- eller 3 små färska (alternativt 6 mjuka torkade aprikoser)
  • 1 dlkokosflingor
  • 1 dlråsocker
  • 50 gsmör- mjukt

Garnering:

  • 1ägg
  • 0,5 dlkokosflingor
  • florsocker
  • violer- om så önskas

Gör så här

  1. Deg: Lägg mjöl, smör i bitar och socker i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Kör till en smulig massa. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt mjölblandningen. Kör till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk, cirka 45 minuter. Smöra en bakform eller pajform med löstagbar kant, cirka 23 centimeter i diameter.

  2. Fyllning: Kärna ur de färska aprikoserna och lägg i mixerskålen med kniven monterad. Tillsätt kokosflingor, socker och mjukt smör. Kör till en smidig massa.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en platta, cirka 25 x 35 centimeter. Bred ut aprikosfyllningen på degen och rulla ihop som en rulltårta från långsidan. Skär degen i 12-13 bitar, cirka 3 centimeter tjocka. Ställ dem med snittytan upp i den smorda formen. Låt dem jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.

  4. Pensla snittytan med uppvispat ägg och strö över kokosflingor. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 200 grader, 20-25 minuter. Sikta över florsocker och garnera med violer.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök