Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås

Äppelpaj med extra allt! Mandelmassa, nötter, kanel och kolasås, mums!

Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås
Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås
Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås
Äpple- och nötcrumblepaj med ljummen kolasås Foto: Malin Hoelstad

Ingredienser

  • 6äpplen- syrliga
  • 1 tskkanel- mald
  • 0,5 tskkardemumma- stött

Smultopping

  • 2 dlpekannötter
  • 1 dlpinjekärnor
  • 3 mskråsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 150 gsmör- rumstempererat
  • 150 gmandelmassa

Kolasås

  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlfarinsocker
  • 2 dlsirap- ljus
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskflingsalt

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Topping: Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka pekannötterna. Rosta pinjekärnorna lätt i torr het panna.

  2. Blanda socker, vanilj­ socker, mjöl och smör till en grynig massa. Riv mandelmassan grovt och rör ner den tillsammans med nötterna.

  3. Skala, kärna ur, halvera och skär äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna i en smord ugnssäkerform. Strö över kanel och kardemmma. Smula över toppingen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills pajen fått fin färg.

  4. Blanda alla ingredien­ ser till kolasåsen i en kastrull. Låt koka till simmig konsistens, ca 5 min. Låt svalna i rums­ temperatur. Servera kolasås och glass till pajen.

Vad tyckte du om receptet?