Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple merengue pie

Apple merengue pie är en riktig amerikansk klassiker. Receptet gäller för en paj, om man vill göra tre i olika nivåer och storlekar ska man göra tre satser av receptet. Garnera med äppelchips eller skivat äpple.

Apple merengue pieApple merengue pieApple merengue pie
Foto: Roland Persson

Ingredienser

  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1äggula

Fyllning

  • 1,5 dläppeljuice- färskpressad
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvatten- + 1 dl
  • 30 gmajsstärkelse (Maizena)- Maizena (4 msk)
  • 2äggulor
  • 50 gsmör- rumsvarmt

Marängtäcke

  • 4äggvitor
  • 1 dlvatten
  • 2,5 dlströsocker

Tillbehör

  • lönnsirap

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform 22–24 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.

  3. Fyllning: Koka upp äppeljuice, socker och 1 dl vatten. Rör ihop majsstärkelse, äggulor och 1 dl vatten. Rör ner den varma blandningen i äggulorna och vispa kraftigt. Häll tillbaka bladningen i kastrullen och sjud under omrörning tills krämen börjar tjockna.

  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret, lite i taget. Rör till en jämn kräm. Sätt plastfolie på bunken och låt svalna.

  5. Bred ut krämen i pajskalet. Sätt in pajen i frysen medan marängen vispas.

  6. Häll äggvitorna i en ren torr bunke eller i en hushållsmaskin. Koka vatten och socker till 110°. Vispa upp äggvitorna. Låt sockerlagen koka till 121°.

  7. Häll sockerlagen i en fin stråle i äggvitorna och vispa under tiden 2–3 min, sänk hastigheten och vispa tills marängen har svalnat. Bred marängen över krämen. Bränn den med en gasolbrännare. Servera med lönnsirap.

Vad tyckte du om receptet?