Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Apple donut cake

Munkliknande sockerkaka som är otroligt saftig. Kakan fylls med äpplen och toppas med en nöt- och kolakräm. Lite flingsalt bryter av fint mot den söta krämen.

Apple donut cake
Apple donut cake
Apple donut cake
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 330 gvetemjöl- (5,5 dl)
  • 75 gströsocker- (0,75 dl)
  • 2 tsktorrjäst
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskhela kardemummakärnor- mortlade
  • 0,5 tsksalt
  • 125 gäppelcider
  • 60 gvispgrädde- (4 msk)
  • 4äggulor
  • 50 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 2äpplen
  • 2 mskströsocker
  • 2 tskkanel- mald

Glasering

  • 250 gdulce de leche- (2,5 dl)
  • 150 gnötkräm
  • 2 tskflingsalt- Himalayasalt eller rökt salt

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser i en degblandare med degkrok på låg hastighet.

  2. Värm äppelcidern till 40°. Häll i cider och grädde i degblandaren. Tillsätt äggulor och smör. Arbeta ihop till en jämn deg.

  3. Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Vänd tärningarna i socker och kanel. Blanda ner äppelbitarna i degen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle. Gör ett hål i mitten och lägg bullen i en smord kransform, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ytterligare 20–30 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°.

  5. Sätt in kakan mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda kakan i 30–35 min.

  6. Ta ut kakan och vänd upp den på ett galler. Låt den kallna under bakduk.

  7. Glasering: Blanda dulce de leche och nötkräm. Bred krämen över kakan och strö över salt.

Vad tyckte du om receptet?

Donut cake

Donut cake är trendigt, kul och går att variera väldigt mycket. Chokladfrosting med en touch av kola, som i vår version, är himmelskt gott men en vanlig vit frosting passar också bra tillsammans med strössel. Donut cake friteras alltså inte utan görs som en stor rund tårta. Trenden sägs ha börjat på ett hotell i Kalifornien, och i Sverge var bakprofilen Camilla Hamid en av de första att tipsa om bakverket på sin blogg.