Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ta glassen ur frysen en halvtimme före servering.
Glass: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom finmaskig trådsil.
Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken. Värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något. Låt den kallna i vattenbad i diskhon. Rör om då och då.
Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ i frysen till servering.
Äppelterrin: Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med en s k mandolin.
Smält strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell. Häll karamellen i en 1 1/2-liters avlång bakform. Vänd runt den så att den täcker hela formen. Låt karamellen stelna.
Finriv apelsinskalet på rivjärn eller med ett s k zestjärn.
Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal. Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie. Ställ den under press i kylen minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 150°. Baka terrinen, i vattenbad, i mitten av ugnen 3 timmar. Låt den sedan stå under press i kylen ytterligare 10-12 timmar.
Stek 12 små rundlar vitt bröd, 5-6 cm i diameter, i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat. Vänd brödskivorna i kanelsockret. Placera en kula glass ovanpå vid servering.