Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelterrine och kardemummaglass

Ta glassen ur frysen en halvtimme före servering.

Äppelterrine och kardemummaglass
Äppelterrine och kardemummaglass
Äppelterrine och kardemummaglass

Ingredienser

  • 12äpplen- fasta och syrliga
  • 2 dlströsocker
  • 2 mskvatten
  • 1apelsin- finrivet skal

Glass

  • 5äggulor
  • 1,25 dlströsocker
  • 1 tskkardemumma- kärnor, hela
  • 2,5 dlmjölk
  • 2,5 dlgrädde

Tillbehör

  • 4formbröd- skivor, vitt
  • 2 msksmör
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskkanel

Gör så här

  1. Glass: Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Grovkrossa kardemummakärnorna i en mortel. Värm mjölk, grädde och kardemumma precis till kokpunkten. Sila av kardemumman genom finmaskig trådsil.

  2. Vispa ner äggblandningen i den heta gräddmjölken. Värm under ständig vispning tills glassmeten tjocknar något. Låt den kallna i vattenbad i diskhon. Rör om då och då.

  3. Kör glassmeten i glassmaskin. Ställ i frysen till servering.

  4. Äppelterrin: Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem så tunt som möjligt, gärna med en s k mandolin.

  5. Smält strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda på svag värme till en gyllenbrun karamell. Häll karamellen i en 1 1/2-liters avlång bakform. Vänd runt den så att den täcker hela formen. Låt karamellen stelna.

  6. Finriv apelsinskalet på rivjärn eller med ett s k zestjärn.

  7. Packa äppelskivorna i formen och varva med rivet apelsinskal. Fyll ett par cm över kanten. Täck formen med plastfolie. Ställ den under press i kylen minst 6 timmar.

  8. Sätt ugnen på 150°. Baka terrinen, i vattenbad, i mitten av ugnen 3 timmar. Låt den sedan stå under press i kylen ytterligare 10-12 timmar.

  9. Stek 12 små rundlar vitt bröd, 5-6 cm i diameter, i smör. Blanda kanel och socker på ett litet fat. Vänd brödskivorna i kanelsockret. Placera en kula glass ovanpå vid servering.

Vad tyckte du om receptet?