Recept & styling: Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto: Lennart Weibull
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på äppeltårta. Härlig tårta som består av en klassisk äppelfylld sockerkaka och lyxig cream cheese-frosting, toppad med hemlagad krokant. Välj gärna en syrlig äppelsort till kakan.
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper.
Skala, kärna ur och skär äpplen i klyftor.
Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Smaksätt med vaniljsocker eller citrusskal. Häll i vattnet.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Stick in äppelklyftor.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna.
Krokant. Täck en plåt med bakplåtspapper. Hacka nötterna till krokanten. Häll sockret i en liten släpplättstekpanna och låt det stå på medelstark värme till ca hälften av sockret smält. Rör resten av sockret smälta under omrörning tills det smälter till ljusbrun karamell. Häll karamellen på papperet, strö över nötter och låt stelna och kallna. Krossa i små bitar.
Glasyr. Mät upp ingredienserna till glasyren och vispa med elvisp tills det blivit en jämn och fluffig glasyrsmet.
Bred glasyren över kakan. Toppa med krokant.
Recept & styling: Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto: Lennart Weibull
Recept från Mitt kök