Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelsmulpaj med brynt smör och vispad crème fraiche

Brynt smör och muscovadosocker ger smulpajen en härlig smak av kola.

Josefine Pagander
Äppelsmulpaj med brynt smör och vispad crème fraiche
Äppelsmulpaj med brynt smör och vispad crème fraiche
Äppelsmulpaj med brynt smör och vispad crème fraiche
Foto: Ulrika Ekblom

Smuldeg

  • 120 gsmör- kylskåpskallt
  • 100 gljust muscovadosocker
  • 125 gvetemjöl
  • 50 ghavregryn
  • 1 nypasalt

Fyllning

  • 40 gsmör
  • 40 gljus sirap
  • 40 gmuscovadosocker
  • 40 gvispgrädde
  • 300 gäpple
  • 1 tskkanel- mald

Kräm

  • 2 dlcrème fraiche- 34 procent
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 mskflorsocker

Garnering

  • 2 tskflorsocker
  • gröna blad- t ex atsina, mynta eller citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Blanda ihop smör, muscovadosocker, vetemjöl, havregryn och salt till ett smul.

  2. Fyllning: Smält smöret i en kastrull på medelvärme tills det blir brunt och doftar nötigt. Vispa under tiden. Tillsätt sirap, muscovadosocker och vispgrädde och låt det koka i ca 5 min.

  3.  Kärna ur och skär äpplena i mindre tärningar. Tillsätt äppelbitarna tillsammans med kanelen till smöret och rör om.

  4. Tryck ut hälften av smuldegen i små portionsformar, 10 cm i diameter. Fyll formarna med äppelfyllningen och strö resten av smuldegen på toppen.

  5. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna.

  6. Topping: Vispa crème fraichen med vaniljsocker och florsocker. Sikta florsocker på pajerna och spritsa eller lägg på krämen med en sked.

Vad tyckte du om receptet?