Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äppelsmör med vanilj och kardemumma har en smörig konsistens men innehåller inte smör. Det är gott att servera på ostbrickan, till gröten eller i yoghurtskålen.
Skär varje äpple i 4–6 delar, skal och kärnhus kan vara kvar. Lägg äpplena i en gryta och tillsätt vatten och vinäger. Låt koka 20–30 min, tills äpplena är mjuka.
Passera äppelmoset genom en finmaskig sil, ta hjälp av baksidan av en sked.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Stöt kardemumman i en mortel.
Blanda äppelpuré och socker i en kastrull. Tillsätt citron och kryddor. Låt sjuda på svag värme, rör i botten på kastrullen då och då så att purén inte bränner fast.
Sjud tills äppelsmöret fått en krämig konsistens, ca 2 timmar. Häll äppelsmöret i väl rengjorda och steriliserade burkar. Förvara i kylen.