Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äppelrutor med mandel får smak av mandellikören Amaretto. Den kan ersättas med färskpressad äppeljuice.
Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2 x 2 cm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg äppelbitarna i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.
Botten: Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.
Topping: Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera med lättvispad grädde, gärna smaksatt med mandellikör.