Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelrutor med mandel

Äppelrutor med mandel får smak av mandellikören Amaretto. Den kan ersättas med ­färskpressad äppeljuice.

Äppelrutor med mandel
Äppelrutor med mandel
Äppelrutor med mandel
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 800 gäpplen
  • 1citron
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,75 dlAmaretto (mandellikör)- (mandellikör)

Botten

  • 150 gsmör
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 1ägg
  • 1 mskcitron- pressad

Topping

  • 3 dlhavregryn
  • 50 gmandelspån
  • 1 dlströsocker
  • 100 gsmör
  • 1 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • grädde- lättvispad
  • Amaretto (mandellikör)- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2 x 2 cm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg äppelbitarna i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.

  2. Botten: Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.

  4. Topping: Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena. Grädda kakan mitt i ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera med lättvispad grädde, gärna smaksatt med mandellikör.

Vad tyckte du om receptet?