Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelrulltårta med kardemumma

Små nätta rulltårtor med smak av äpple, kardemumma och vit choklad.

Äppelrulltårta med kardemumma
Äppelrulltårta med kardemumma
Äppelrulltårta med kardemumma
Foto: Helén Pe

Äppelkräm

  • 3äpplen- ca 200 g
  • 1 dlsyltsocker
  • 1 mskcitronsaft- pressad

Botten

  • 3ägg
  • 2,25 dlströsocker
  • 1,25 dlvetemjöl
  • 1 krmsalt
  • 1 mskvatten- kallt
  • 1 tskkardemummakärnor- mortlade

Smörkräm med vit choklad

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 1vaniljstång- urskrapade frön
  • 50 gvit choklad- smält
  • 1 nypasalt

Garnering

  • 1rött äpple
  • 1citron

Gör så här

  1. Äppelkräm: Kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Blanda äppelbitarna med syltsocker och citronsaft i en kastrull. Värm upp det på medeltemperatur tills äpplena är mjuka. Mixa äpplena till en slät kräm. Sjud sedan krämen i ytterligare 15 min. Sila krämen för att få bort eventuella skalrester. Låt den svalna.

  2. Botten: Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Vispa ägg och 1 ½ dl strösocker vitt och pösigt. Sikta vetemjölet och vänd ner det i smeten tillsammans med salt och avsluta med kallt vatten. Vänd ihop till en jämn smet och bred ut den tunt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 4 min.

  3. Strö ut ¾ dl strösocker och kardemumma på ett bakplåtspapper och vänd bottnen uppochner på sockret direkt när den kommer ut från ugnen. Låt den svalna helt under en handduk för att undvika att den torkar. Om det är svårt att få bort bakplåtspappret, pensla vatten på det så lossnar det lättare.

  4. Skär bort eventuella torra kanter på kakan, dela den i två på längden och jämna till dem.

  5. Smörkräm: Vispa smör med florsocker och frön från vaniljstång på full hastighet tills det är vitt och fluffigt. Vänd ner smält choklad och smaka av med salt.

  6. Bred krämen på bottnarna och bred på hälften av äppelkrämen fördelat på båda bottnarna. Rulla ihop bitarna var för sig, försök hålla ihop dem så tajt det går och dra med dig bakplåtspappret för att underlätta att få rullen rund. Låt rullarna ligga i kylskåp i några timmar.

  7. Vid servering: Ta ut rullarna i god tid innan servering. Skär rullarna i bitar och toppa dem med äppelkräm. Hyvla äpplet tunt och doppa skivorna i citron för att undvika att de blir bruna. Snurra skivorna och toppa rulltårtsbitarna med dem.

Vad tyckte du om receptet?