Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med toscasås

Suveränt god äppelpaj med fantastisk konsistens och knaprighet, lagom söt med mycket äpple och kardemumma.

Äppelpaj med toscasåsÄppelpaj med toscasåsÄppelpaj med toscasås
Foto: Lina Eriksson

Äppelpaj smulpaj

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 100 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 5äpplen- röda syrliga gärna amorosa
  • 2 msksmör
  • 2 mskråsocker
  • 1 tskkardemummakärnor- krossade
  • 1 mskcitron- pressad

Toscasås

  • 150 gsötmandel
  • 150 gsmör
  • 1,75 dlströsocker- (150 g)
  • 3 mskvetemjöl
  • 1,5 mskvispgrädde

Tillbehör

  • grädde- vispad
  • vaniljglass
  • vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.

  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek 3-4 min i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker, kardemumma och citronsaft. Ställ åt sidan.

  3. Toscasås: Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vetemjöl, därefter mald mandel och grädde. Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.

  4. Fördela äpplena i bottnen av pajformen. Täck äpplena med toscasås och grädda pajen i nedre delen av ugnen 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?