Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med vinbär och calvadosgrädde

Äppelpaj med svarta vinbär och calvadosgrädde. Både äpplen och pajskal förgräddas tillsammans innan resten av fyllningen kommer på och gräddas.

Äppelpaj med vinbär och calvadosgräddeÄppelpaj med vinbär och calvadosgräddeÄppelpaj med vinbär och calvadosgrädde
Överraska med god äppelpaj med svarta vinbär och vispad grädde med Calvados Foto: Thinkstock

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl- 180 g
  • 0,5 dlströsocker
  • 150 gsmör
  • 2 mskvatten- kallt

Fyllning äppelpaj

  • 34svenska äpplen- goda
  • 12 dlsvarta vinbär
  • 3ägg
  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskkanel- mald

Till servering

  • grädde- vispad, smaksatt med Calvados och lite socker

Gör så här

  1. Lägg vetemjöl, socker och smör i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Tag upp och tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter och minst 3 cm höga kanter. Låt stå i kyl 15 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg klyftorna på pajbottnen gärna i snygg formation utifrån och inåt. Sätt formen på nedersta falsen i ugnen och grädda 15 min.

  3. Tag ut formen och strö över vinbär. Vispa samman ägg, grädde, socker och kanel och häll försiktigt över pajen. Grädda på nedersta falsen ca 40 min. Täck med folie om den blir för mörk.

  4. Låt pajen svalna och servera med vispad grädde smaksatt med Calvados och socker.

Vad tyckte du om receptet?