Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med vaniljkräm och fänkål

Portionspajerna har fin friskhet av de färska äppelskivorna. Smakbrytningen med fänkål och oxalis eller harsyra ger extra fräschör. Vaniljkrämen har mycket smak av äkta vanilj. Lägg ihop och garnera pajen strax före servering. Vill du förbereda ­håller de fint i kyl i 1–2 timmar.

Äppelpaj med vaniljkräm och fänkål
Äppelpaj med vaniljkräm och fänkål
Äppelpaj med vaniljkräm och fänkål
Äppelpaj med vaniljkräm och fänkål Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 75 gflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 1ägg

Vaniljkräm

  • 1gelatinblad
  • 0,5vaniljstång- eller 1 krm ­vaniljpulver
  • 4 dlmjölk
  • 80 gäggula
  • 80 gströsocker
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)

Äppel- och fänkålsros

  • 4 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,75 dlcitron- pressad
  • 23äpplen- med frisk smak, t ex Granny Smith
  • 2 stjälkarfänkål

Garnering

  • oxalis- grön eller harsyra

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kyl i ca 1 tim.

  2. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt på en mjölad arbetsbänk och ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Tryck ut rundlarna i tartletteformar, ca 10 cm i diameter. Ställ eventuellt tomma formar i de degklädda formarna så att de håller formen under gräddningen. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna. Lossa pajskalen försiktigt ur ­formarna.

  3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg vanilj­frön och -stång i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp. ­Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse. Häll över den varma mjölken under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen.

  4. Sjud krämen under vispning i ca 1 min. Ta upp och smält gelatinbladet i krämen under omrörning. Sila krämen. Täck med plastfolie och ställ in krämen i kylen i ca 1 tim. Rör om i krämen och sila den eventuellt på nytt för en lenare konsistens.

  5. Äppel- och fänkålsros: Koka upp vatten och socker i en kastrull. Häll i citronsaften och låt svalna. Skär äpplen i tunna halvmånar på en mandolin. Lägg ­äppelskivorna i den ljumma citronlagen. Låt dem ligga i lagen i ca 30 min tills de har mjuknat. Finstrimla stjälkarna från fänkålen.

  6. Fyll pajskalen med 2 msk vanilj­kräm vardera. Ta upp äppelskivorna ur lagen. Lägg dem omlott med den raka kanten åt samma håll i 6 rader, ca 20 cm långa. Rulla ihop till rosor. Fördela fänkålen i mitten av rosorna. Lyft rosorna försiktigt med en stekspade och ställ dem i pajerna. Garnera med oxalis eller harsyra.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: