Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med vaniljgrädde

En riktigt god äppelpaj är alltid populärt att duka fram! Servera gärna med en klick vaniljgrädde. Här hittar du ett recept på glutenfri mjölmix.

Äppelpaj med vaniljgräddeÄppelpaj med vaniljgräddeÄppelpaj med vaniljgrädde
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajdeg

  • 75 gsmör- mjukt
  • 1 dlvatten- hett
  • 3,754 dlglutenfri mjölmix- till exempel Lailas mjölmix, eller blanda själv
  • 1 mskbakpulver
  • 1 krmsalt

Fyllning

  • 6äpplen
  • 4 mskhonung- flytande
  • 1 mskkanel
  • 25 gsmör

Till garnering

  • 0,5 dlvalnötter- hackade

Vaniljgrädde

  • 3 dlvispgrädde
  • 0,5vaniljstång
  • 2 tsksötströ- eller lättströ

Gör så här

  1. Pajdeg: sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg smöret i en bunke. Häll på vattnet och rör om.

  3. Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd ner de torra ingredienserna i vätskan. Blanda till en jämn deg. Låt degen svalna i 5 minuter.

  4. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter.

  5. Grädda pajskalet i 10 minuter.

  6. Fyllning: kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor, lägg klyftorna i en skål. Vänd klyftorna i honung och strö över kanel.

  7. Lägg klyftorna i ett cirkelformat mönster i pajformen och lägg på smör i klickar.

  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter.

  9. Garnering: strö över valnötterna.

  10. Vaniljgrädde: häll upp grädden i en skål.

  11. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i grädden.

  12. Tillsätt sötströ eller lättströ och vispa upp grädden.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök