Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En knaprig smulpaj går alltid hem! Söta och syrliga äpplen blandas med en härlig karamellsås och goda pekannötter. Ät gärna pajen med vaniljglass och vaniljsås.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en skål.
Tärna smöret och blanda med de torra ingredienserna till en smuldeg.
Koka socker och vatten till en ljusbrun karamell i en torr stekpanna.
Rör i smöret och låt det smälta, häll i grädden, rör om och koka hastigt ihop allt till en karamellsås. Häll upp såsen i en bunke.
Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftorna i en skål och vänd dem i kanel och kardemumma, häll på hälften av karamellsåsen.
Smörj en pajform, cirka 22–24 centimeter i diameter, med smör. Lägg i äpplena i botten och strö över smuldegen.
Lägg på pekannötterna och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Om pajformen har en löstagbar botten, ställ en plåt under så att det inte läcker ut från formen. Grädda pajen tills den fått en fin gyllenbrun färg.
Ta ut pajen ur ugnen och ringla resten av karamellsåsen över pajen.
Recept från Mitt kök