Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baka en mördegspaj med äppelfyllning, toppad med en pekannötsmazarin. Man kan göra en stor paj eller åtta små portionspajer om man föredrar det.
Mördeg: Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 20 minuter.
Till 8 små pajer: Kavla ut och fodra formarna, cirka 8–10 centimeter i diameter, nagga i botten med en gaffel. Sätt in i frysen i 20 minuter.
Till en stor paj: Kavla ut och fodra en rund pajform, 23–24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda botten i 10–12 minuter. Ta ut, låt svalna och gör äppelfyllningen.
Äppelfyllning: Skala och skär äpplena i klyftor, skiva äppelklyftorna. Stek dem lätt i smöret, tillsätt strösocker och låt det smälta, häll på lönnsirap och låt det bli lite karamelliserat. Tillsätt kanelen och låt svalna.
Pekannötsmazarin: Mixa pekannötterna till ett fint mjöl.
Vispa smör och strösocker luftigt och blanda i pekannötsmjölet och vaniljsocker.
Tillsätt sedan ett ägg i taget och äggulorna, blanda till en slät och fin smet.
Sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Fördela äppelfyllningen i småformarna eller lägg allt i den stora formen. Täck med pekannötsmazarin och grädda mitt i ugnen. Grädda den stora formen i 23–25 minuter och småpajerna i cirka 20 minuter.
Recept från Mitt kök