Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med pekannötsmazarin

Baka en mördegspaj med äppelfyllning, toppad med en pekannötsmazarin. Man kan göra en stor paj eller åtta små portionspajer om man föredrar det.

Äppelpaj med pekannötsmazarinÄppelpaj med pekannötsmazarinÄppelpaj med pekannötsmazarin
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Mördeg

  • 1 dlströsocker
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 180 gsmör
  • 1äggula

Äppelfyllning

  • 2äpplen
  • 2 msksmör
  • 2 mskströsocker
  • 2 msklönnsirap
  • 1 tskkanel- malen

Pekannötsmazarin

  • 4 dlpekannötter- (200 g) (mixade pekannötter)
  • 125 gsmör- mjukt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 2äggulor

Gör så här

  1. Mördeg: Blanda alla ingredienser till mördegen i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylen i 20 minuter.

  2. Till 8 små pajer: Kavla ut och fodra formarna, cirka 8–10 centimeter i diameter, nagga i botten med en gaffel. Sätt in i frysen i 20 minuter.

  3. Till en stor paj: Kavla ut och fodra en rund pajform, 23–24 centimeter i diameter, med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel. Frys pajformen i 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda botten i 10–12 minuter. Ta ut, låt svalna och gör äppelfyllningen.

  5. Äppelfyllning: Skala och skär äpplena i klyftor, skiva äppelklyftorna. Stek dem lätt i smöret, tillsätt strösocker och låt det smälta, häll på lönnsirap och låt det bli lite karamelliserat. Tillsätt kanelen och låt svalna.

  6. Pekannötsmazarin: Mixa pekannötterna till ett fint mjöl.

  7. Vispa smör och strösocker luftigt och blanda i pekannötsmjölet och vaniljsocker.

  8. Tillsätt sedan ett ägg i taget och äggulorna, blanda till en slät och fin smet.

  9. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.

  10. Fördela äppelfyllningen i småformarna eller lägg allt i den stora formen. Täck med pekannötsmazarin och grädda mitt i ugnen. Grädda den stora formen i 23–25 minuter och småpajerna i cirka 20 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök