Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med mazarinfyllning

Vacker och god äppelpaj med mazarinfyllning. Äppelklyftorna läggs i ett fint och prydligt mönster som gör att pajen ser riktigt lyxig ut. Servera äppelpajen med ­vaniljglass eller lättvispad grädde.

Äppelpaj med mazarinfyllning
Äppelpaj med mazarinfyllning
Äppelpaj med mazarinfyllning
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4,5 dlvetemjöl- (270 g)
  • 1 dlströsocker
  • 175 gsmör
  • 1äggula

Fyllning

  • 45äpplen
  • 250 gmandelmassa
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker- + 3 msk
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 1 mskvetemjöl
  • 1 mskkanel- mald

Tillbehör

  • vaniljglass- eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker och smör i en bunke och nyp ihop med fingertopparna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 20 min.

  2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Lägg degen i en pajform, 24-26 cm i diameter och nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Förgrädda pajbotttnen mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Vispa mandelmassan med smör, 1 dl socker och vaniljsocker med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Rör i mjöl.

  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Blanda 3 msk socker och kanel.

  6. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet. Vänd äppelklyftorna i kanelsockret. Lägg äppelklyftorna på smeten i ett cirkelformat mönster. Grädda pajen mitt i ugnen 30–35 min, tills den har stannat och fått en fin gyllenbrun färg. 

Vad tyckte du om receptet?