Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på enkel äppelpaj med mandelmassa och kardemumma. En sötad pajdeg som fylls med mandelmassa, äpplen och kardemummasocker. Gör pajen som en stor eller fyra mindre, men tänk på att gräddningstiden måste förlängas om man väljer att göra en större paj. Välj att stöta hela kardemummakärnor för att få fram den fantastiska aromen. Vaniljsås eller glass är gott till.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Skär smöret i tärningar. Blanda smöret med mjölblandningen och nyp ihop till en smulig deg, det går också bra att göra degen i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen på arbetsbänken. Täck degen med plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Blanda mandelmassa och smör. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
Kardemummasocker: Stöt kardemumman i mortel och blanda med socker.
Kavla ut degen och ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Eller kavla ut och tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg ca 1 msk mandelmassa mitt på varje rundel. Lägg på äppelskivor men spara en degkant, ca 3 cm, runtom kanten. Vik upp kanten så att den går upp lite över äppelskivorna. Strö 1 tsk kardemummasocker på varje paj.
Grädda mitt i ugnen i ca 18 min för små pajer eller i ca 25 min för en stor. Låt pajerna svalna.
Pudra florsocker över pajerna och servera dem lätt ljumma med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Läs också: