Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
God och vacker äppelpaj där botten gräddas men inte fyllningen. Med fördel gör du de olika delarna till denna paj dagen innan. Du vill nämligen montera ihop pajen när själva pajen är sval, vaniljkrämen har satt sig och kompotten har fått svalna.
Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, smör, florsocker och salt, för hand eller i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form, ca 20 cm i diameter. Låt den stå i kylen i ca 10 min.
Mandelkräm: Blanda smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i mandelmjöl. Häll fyllningen i pajskalet. Blanda kanel och 1 tsk socker och strö över smeten. Grädda pajen mitt i ugnen i 15–20 min.
Vaniljkräm: Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda vaniljfrön med socker och majsstärkelse.
Blanda mjölk och äggulor i en kastrull. Vispa i sockerblandningen. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll krämen i en bunke och täck ytan med plastfolie. Låt kallna.
Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i ca 1/2 cm stora bitar. Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Pressa saften ur citronen. Blanda äppelbitar, vaniljfrön. citronsaft och socker i en kastrull. Tillsätt vattnet. Låt det koka utan lock tills äppelbitarna är mjuka. Låt det svalna och sedan kallna i kylen.
Sockerlag: Koka socker, vatten och citronsyra till en simmig lag. Låt den kallna.
Ta loss pajen från formen och lägg den på ett fat. Bred på vaniljkrämen och toppa med äppelkompott.
Kärna ur och skär äpplena i ca 2 mm tjocka skivor. Doppa dem
i sockerlagen och lägg dem sedan tätt på pajen i ett vackert mönster.