Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med mandelkräm

God och vacker äppelpaj där botten gräddas men inte fyllningen. Med fördel gör du de olika delarna till denna paj dagen innan. Du vill nämligen montera ihop pajen när själva pajen är sval, vaniljkrämen har satt sig och kompotten har fått svalna.

Äppelpaj med mandelkräm
Äppelpaj med mandelkräm
Äppelpaj med mandelkräm
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 350 gvetemjöl- (ca 5,75 dl)
  • 190 gsmör
  • 125 gflorsocker- (2 dl)
  • 3 gsalt- (0,5 tsk)
  • 60 gägg- (1 stort)

Mandelkräm

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 100 gströsocker- (drygt 1 dl) + 1 tsk
  • 100 gägg- (2 stycken)
  • 100 gmandelmjöl- (2 dl)
  • 1 tskkanel- mald

Vaniljkräm

  • 0,5vaniljstång
  • 50 gströsocker- (drygt 0,5 dl)
  • 16 gmajsstärkelse (Maizena)- (2 msk)
  • 200 gmjölk- (2 dl)
  • 50 gäggula- (2-3 stycken)
  • 10 gsmör- (2 tsk)

Äppelkompott

  • 2äpplen
  • 0,5vaniljstång
  • 0,5citron
  • 24 gströsocker- (2 msk)
  • 2 dlvatten

Sockerlag

  • 200 gströsocker- (2,25 dl)
  • 200 gvatten- (2 dl)
  • 4 gcitronsyra- (1 tsk)

Garnering

  • 45äpplen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, smör, florsocker och salt, för hand eller i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form, ca 20 cm i diameter. Låt den stå i kylen i ca 10 min.

  2. Mandelkräm: Blanda smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i mandelmjöl. Häll fyllningen i pajskalet. Blanda kanel och 1 tsk socker och strö över smeten. Grädda pajen mitt i ugnen i 15–20 min.

  3. Vaniljkräm: Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda vaniljfrön med socker och majs­stärkelse.

  4. Blanda mjölk och äggulor i en kastrull. Vispa i sockerblandningen. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och rör i ­smöret. Häll krämen i en bunke och täck ytan med plastfolie. Låt kallna.

  5. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i ca 1/2 cm stora bitar. Halvera och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Pressa saften ur citronen. Blanda äppelbitar, vaniljfrön. citronsaft och socker i en kastrull. Tillsätt vattnet. Låt det koka utan lock tills äppelbitarna är mjuka. Låt det svalna och sedan kallna i kylen.

  6. Sockerlag: Koka socker, vatten och citronsyra till en simmig lag. Låt den kallna.

  7. Ta loss pajen från formen och lägg den på ett fat. Bred på vaniljkrämen och toppa med äppelkompott.

  8. Kärna ur och skär äpplena i ca 2 mm tjocka skivor. Doppa dem

    i sockerlagen och lägg dem sedan tätt på pajen i ett vackert mönster.

Vad tyckte du om receptet?

De tunna äppelskivorna läggs ihop tätt i ett cirkelmönster. Foto: Lina Eriksson