Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på äppelpaj med mandel. En lättlagad äppelpaj med ett frasigt degtäcke. Servera vaniljglass till, gärna smaksatt med kanel eller kardemumma.
Sätt ugnen på 175°.
Mixa ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen ca 30 min.
Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med citronsaften. Riv mandelmassan och blanda med socker och majsstärkelse. Blanda ner äpplena.
Dela degen i två delar och kavla ut två rundlar, ca 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Rulla upp en rundel på kaveln och flytta över till en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Lägg äppelfyllningen i formen. Lägg över den andra degrundeln. Gör några snitt i locket så att ånga kan pysa ut.
Pensla locket med lätt uppvispat ägg och strö flagad mandel runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
Låt svalna före servering.