Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med mandel, kanel och kardemumma

Recept på äppelpaj med mandel. En lättlagad äppelpaj med ett frasigt degtäcke. Servera vaniljglass till, gärna smaksatt med kanel eller kardemumma.

Äppelpaj med mandel, kanel och kardemummaÄppelpaj med mandel, kanel och kardemummaÄppelpaj med mandel, kanel och kardemumma
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 5 dlvetemjöl- (300 g)
  • 200 gsmör
  • 3 mskströsocker
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 700 gäpplen- t ex gravensteiner eller katja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 200 gmandelmassa
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 2 mskmandel- flagad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. 

  2. Mixa ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker i en matberedare  till en smulig massa. 

  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. 

  4. Låt degen vila i kylen ca 30 min.

  5. Fyllning: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med citronsaften. Riv mandelmassan och blanda med socker och majsstärkelse. Blanda ner äpplena.

  6. Dela degen i två delar och kavla ut två rundlar, ca 25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Rulla upp en rundel på kaveln och flytta över till en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  7. Lägg äppelfyllningen i formen. Lägg över den andra degrundeln. Gör några snitt i locket så att ånga kan pysa ut.

  8. Pensla locket med lätt uppvispat ägg och strö flagad mandel runt kanten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. 

  9. Låt svalna före servering. 

Vad tyckte du om receptet?