Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med kryddig fyllning

Äpplen är kanske det godaste som finns att baka eller göra desserter av. Bara tanken på de ljuvliga dofterna som sprider sig i köket får det att vattnas i munnen.

Äppelpaj med kryddig fyllning
Äppelpaj med kryddig fyllning
Äppelpaj med kryddig fyllning
Foto: Thomas Carlén

Smördeg

  • 6 dlvetemjöl
  • 200 gsmör
  • 0,5 dlvatten

Fyllning

  • 5äpplen- syrliga
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5citron- rivet skal
  • 1 tskkanel
  • 1 krmmuskotnöt- riven
  • 1stjärnanis- stött
  • 1 tskpotatismjöl

Till pensling

  • 1ägg- uppvispat
  • 2 tskrörsocker- eller strösocker

Till serveringen

  • 3 dlvispgrädde

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Lägg vetemjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll. Platta till bollen. Plasta och lägg i kylen, 30 minuter.

  2. Ta upp degen och kavla ut den till en rektangel. Vik den i tre slag, kavla ut igen i en rektangel och vik i tre slag och lägg åter degen inslagen i plast i kylen i 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Dela degen, lägg halvorna mellan bakplåtspapper och kavla ut delarna till runda plattor. Klä en rund pajform, cirka 23 centimeter i diameter, upp över kanten med den ena plattan.

  4. Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda socker, citronskal, kanel, muskot, stjärnanis och potatismjöl i en stor plastpåse. Lägg ner äppelskivorna, skaka runt dem och lägg över i pajformen. Putsa och pensla kanten på pajen med uppvispat ägg.

  5. Ta ut några hål med ett litet mått i den andra degplattan, cirka 5 centimeter från den yttre kanten. Rulla upp den på en kavelpinne och rulla ut över pajen. Tryck ihop kanterna. Lägg de utstansade bitarna i ett mönster i mitten på pajen. Fäst med uppvispat ägg. Pensla hela pajlocket med ägg och strö över socker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Garnera med florsocker. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök