Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äpplen är kanske det godaste som finns att baka eller göra desserter av. Bara tanken på de ljuvliga dofterna som sprider sig i köket får det att vattnas i munnen.
Lägg vetemjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll. Platta till bollen. Plasta och lägg i kylen, 30 minuter.
Ta upp degen och kavla ut den till en rektangel. Vik den i tre slag, kavla ut igen i en rektangel och vik i tre slag och lägg åter degen inslagen i plast i kylen i 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Dela degen, lägg halvorna mellan bakplåtspapper och kavla ut delarna till runda plattor. Klä en rund pajform, cirka 23 centimeter i diameter, upp över kanten med den ena plattan.
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda socker, citronskal, kanel, muskot, stjärnanis och potatismjöl i en stor plastpåse. Lägg ner äppelskivorna, skaka runt dem och lägg över i pajformen. Putsa och pensla kanten på pajen med uppvispat ägg.
Ta ut några hål med ett litet mått i den andra degplattan, cirka 5 centimeter från den yttre kanten. Rulla upp den på en kavelpinne och rulla ut över pajen. Tryck ihop kanterna. Lägg de utstansade bitarna i ett mönster i mitten på pajen. Fäst med uppvispat ägg. Pensla hela pajlocket med ägg och strö över socker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Garnera med florsocker. Servera med vispad grädde.
Recept från Mitt kök