Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med kolasås och havresmul

Frasigt pajskal som fylls med karamelliserade äpplen och kolasås. På toppen ett havresmul som ger pajen ett gott crunch.

Cecilia Hagerling Larsson
Äppelpaj med kolasås och havresmul
Äppelpaj med kolasås och havresmul
Äppelpaj med kolasås och havresmul
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 56äpplen
  • 20 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskkanel- mald
  • 1 tskkardemummakärnor- mortlade
  • 0,75 dlkolasås- salt, se recept

Havresmulor

  • 75 gsmör
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlhavregryn

Tillbehör

  • 2 dlsmetana
  • 1 dlkolasås- salt, se recept

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg.

  2. Kavla ut degen med lite mjöl till en 3–4 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Forma den efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen på pajskalet med en gaffel.

  3. Låt pajskalet stå i frysen i ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla pajskalet med ägg innan gräddning för att förhindra att

    blöt fyllning mjukar upp skalet. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen

    i ca 15 min.

  5. Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i centimeterstora bitar. Stek dem i smör med socker, kanel och kardemumma tills äpplena blivit lite mjuka. Ta pannan från värmen och blanda i kolasåsen.

  6. Havresmulor: Sänk ugnsvärmen till 175°. Mixa smör, mjöl, socker, havregryn och bakpulver till ett smul. Strö ut smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna.

  7. Fyll pajskalet med äppelblandningen och strö över havresmulorna. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–40 min tills den har en gyllenbrun färg.

  8. Vispa upp smetanan med elvisp till en fluffig konsistens. Vänd ner kolasåsen. Servera den ljumma äppelpajen med kolasmetana.

Vad tyckte du om receptet?