Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Frasigt pajskal som fylls med karamelliserade äpplen och kolasås. På toppen ett havresmul som ger pajen ett gott crunch.
Mixa ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg.
Kavla ut degen med lite mjöl till en 3–4 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform. Forma den efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen på pajskalet med en gaffel.
Låt pajskalet stå i frysen i ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.
Pensla pajskalet med ägg innan gräddning för att förhindra att
blöt fyllning mjukar upp skalet. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen
i ca 15 min.
Fyllning: Kärna ur äpplena och skär dem i centimeterstora bitar. Stek dem i smör med socker, kanel och kardemumma tills äpplena blivit lite mjuka. Ta pannan från värmen och blanda i kolasåsen.
Havresmulor: Sänk ugnsvärmen till 175°. Mixa smör, mjöl, socker, havregryn och bakpulver till ett smul. Strö ut smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna.
Fyll pajskalet med äppelblandningen och strö över havresmulorna. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–40 min tills den har en gyllenbrun färg.
Vispa upp smetanan med elvisp till en fluffig konsistens. Vänd ner kolasåsen. Servera den ljumma äppelpajen med kolasmetana.