Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Baka ut äppelpajen som en stor eller flera små. Fyllningen med kardemumma kommer att dofta ljuvligt!
Blanda mjöl, socker och salt. Skär det kalla smöret i små kuber och blanda med mjölblandningen till en smulig deg med fingertopparna. Tillsätt äggula (och eventuellt lite vatten) och knåda snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och klä små pajformar eller 1 stor (cirka 28 cm i diameter). Nagga pajskalen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
Kör mandel och råströsocker till en pasta i mixern. Stöt kardemumman fint i en mortel. Tillsätt kardemumma och salt i mandelmassan.
Fyll de förgräddade pajskalen med mandelmassan.
Kärna ur äpplena och skär dem i riktigt tunna skivor. Arrangera äppelskivorna lite omlott på pajerna.
Grädda äppelpajerna i mitten av ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Blanda socker, citronsaft och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka tills karamellen börjar få en vacker gyllene färg och en sirapsliknande konsistens.
Ta ut pajerna ur ugnen och ringla karamellen över. Servera gärna äppelpajerna med en kula vaniljglass.
Recept från Mitt kök