Kavla ut knappt hälften av degen till en platta, ca 3 mm tjock. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter med degen. Ställ in formen i frysen. Fyllning: Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i 1 cm stora kuber och lägg dem i en skål tillsammans med strösocker, farinsocker, citronsaft, kanel och vanilj. Låt det stå framme i rumstemperatur i en timme. Rör om då och då. Sila sedan av vätskan i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt det sjuda ihop tills såsen tjocknat, ca 15 min. Blanda ihop såsen med äppelbitarna.



Kavla ut resten av degen likadant som locket och skär remsor, ca 1 cm breda och något längre än pajformen. Gör fem flätor av 15 av remsorna och se till att du har 12 tunna remsor till, plus två remsor som är 3 cm breda. Kavla ut en liten bit av degen och ta ut blommor med en utstickare. Lägg allt på bakplåtspapper och lägg in degbitarna i kylskåpet.






Fyll pajskalet med fyllningen.



Lägg hälften av de smala remsorna, en fläta och en tjock remsa över pajen med lika stora mellanrum.



Vik sedan upp varannan remsa till hälften och lägg en ny remsa tvärs över. Vik tillbaka och vik sedan upp de remsor som inte veks upp tidigare. Lägg en ny remsa tvärs över och fortsätt så tills du når kanten på pajen, gör då likadant från mitten och åt andra hållet. När du gjort klart hela pajen så trycker du av pajdegen som hänger över kanten genom att pressa ner fingret mot kanten av pajformen.









Ta flätorna som är kvar och lägg dem som en krans runt pajen. Lägg ut blommorna där du tycker att det ser fint ut, kanske över någon skarv eller skavank. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ägget och pensla pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–40 min tills du ser att fyllningen börjat bubbla och pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Rårörd vaniljsås: Vispa äggulor, strösocker och vanilj vitt och fluffigt. Vispa vispgrädden lätt och fluffig i en annan skål. Vänd ihop grädde och äggvisp och rör om till en fluffig vaniljsås. Servera pajen med såsen.






Emma tipsar
Kavla pajdegen mellan två bakplåtspapper så fastnar den varken i underlag eller kavel.
Så fort du märker att degen blir för mjuk för att hantera, lägg den i frysen i 2–3 min.
Om du har en kladdig eller färggrann fyllning, fläta pajen på ett bakplåtspapper, kyl i 10 min och lyft sedan hela locket och lägg på pajen. Då får du inget kladd från fyllningen på degen när du flätar.
Ta gärna ut lite blommor, hjärtan eller löv med utstickare. Det blir både vackert och är perfekt för att dölja eventuella skavanker och skarvar.
Om du bakar pajen i en porslins- eller glasform, förgrädda då pajskalet i 12 min innan du lägger i fyllningen.
Sök på ”pie lattice” på Instagram eller Pinterest för inspirerande bilder på vackra flätade pajer.
Det enklaste vackra pajlocket kavlar du och tar ut hjärtan eller blommor från med en utstickare. Det blir vackra hål, och de deghjärtan som du tar ut kan du också dekorera med.
Ju mer socker du har i degen, desto svårare kommer den att bli att hantera.