Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelpaj med äppelkompott

Vackert skivade äpplen och en lyxig fyllning av äppelkompott och mandelmassa med kardemumma - här är äppelpajen som blir en garanterad favorit! 

Äppelpaj med äppelkompottÄppelpaj med äppelkompottÄppelpaj med äppelkompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 3 mskvatten
  • 1 krmsalt

Äppelkompott

  • 3äpplen
  • 0,5 dlvatten
  • 0,5 dlrårössocker
  • 1 mskcitron- pressad

Fyllning

  • 50 gmandelmassa
  • 200 gäppelkompott- se recept
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • 0,5 tskkardemummakärnor- stötta
  • 1 tskcitronskal- rivet
  • 3äpplen

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vaniljsås

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Lägg smör, mjöl, florsocker, vatten och salt i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Platta till degen och plasta in. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen ca 8 min.

  3. Äppelkompott: Kärna ur äpplena och skär i små bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten, socker och citronsaft. Låt koka ihop till kompott. Mixa kompotten slät med mixerstav.

  4. Fyllning: Riv mandelmassan. Rör i mandelmassa och grädde i äppelkompotten. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i kardemumma, citronskal och salt.

  5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor, 2–3 mm breda. Häll mandelfyllningen i pajskalet och lägg äpplena i formen i ett fint mönster.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 30 min tills fyllningen stannat och pajen har fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset!

Har du inte tid att göra äppelkompott går det bra att använda färdigt äppelmos.