Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Här hittar du Roy Fares goda äppelpaj. Pajen består av mazarinmassa, äppelblandning och havrecrumble. Och självklart världens godaste vaniljsås till.
Blanda samman smör, mjöl och florsocker till en deg, gärna i matberedare. Tryck ut degen ca 3 mm tjockt i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.
Mazarinmassa: Blanda mandelmassa och smör, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och äggula, lite i taget, och blanda till en slät smet. Rör i kardemumman. Sätt ugnen på 175 grader.
Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äpplena med mandelspån, honung, socker, kanel och kardemumma.
Havrecrumble: Blanda smöret med mjöl, havregryn, socker och bakpulver.
Bred ut mazarinmassan i formen. Strö över äppelblandningen och smula över havrecrumblen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min.
Vaniljsås: Blanda majsstärkelse och äggulor i en bunke. Skåra vaniljstången. Koka upp mjölk, socker och vaniljstång i en kastrull. Häll blandningen över äggulorna och häll sedan allt i kastrullen. Sjud såsen under omrörning på låg värme tills den tjocknat, ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.
Servera pajen ljummen med vaniljsåsen.
Tips!
Pajen går bra att frysa.