Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Josefin Baumans äppelpaj är makalös. Hasselnötter, lite riven mörk choklad och massor av vaniljsås!
Vaniljsås: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda äggulor och socker.
Koka upp grädden med vaniljstång och frön. Tillsätt ägguleblandningen under kraftig vispning och värm till 84 grader. Sila över såsen i en bunke. Täck med plastfolie och ställ i kylen för att kallna.
Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär äpplena i 2–3 cm stora kuber.
Smält 1 dl socker försiktigt i en kastrull. Blanda äppelbitarna med 2 tsk kanel och vänd ner dem i sockret. Låt karamellisera lätt.
Nyp ihop smör, 2 dl socker, 2 tsk kanel och mjöl till en smulig deg. Hacka nötterna.
Lägg de karamelliserade äpplena i bottnen på en ugnssäker form. Smula över hälften av smuldegen och nötterna. Blanda ihop deg, nötter och äpplen. Smula över den resterande degen som ett täcke.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min, tills pajen är gyllene. Riv chokladen och strö den över pajen. Servera pajen varm med kall vaniljsås.