Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelmunkar

Äppelmunkar
Äppelmunkar
Äppelmunkar

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 1 dlmjölk- ljummen, 37°
  • 6,5 dlvetemjöl
  • 75 gsmör- mjukt
  • 0,5 dlströsocker
  • 2ägg
  • 0,75 dläppelmos- eller valfri sylt
  • 6 dlolja- till fritering
  • 1 dlströsocker
  • 2 tskkanel

Gör så här

  1. Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara. Den går ihop när resten av mjölet kommer i.

  2. Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen ca 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.

  3. Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper. Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.

  4. Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°. Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.

  5. Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.

Vad tyckte du om receptet?