Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelmazarin med kardemumma

Välj gärna äpplen i olika färger så blir kakan extra snygg.

Äppelmazarin med kardemumma
Äppelmazarin med kardemumma
Äppelmazarin med kardemumma
Äppelmazarin med kardemumma - fantastiskt gott Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 dlvetemjöl
  • 100 gsmör
  • 1,5 mskströsocker
  • 1äggula

Fyllning

  • 150 gmandelmassa
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1ägg
  • 1äggvita
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 2äpplen- gärna i olika färg
  • 1 dlcitronmarmelad

Tillbehör

  • grädde- lättvispad, med vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylen medan fyllningen blandas.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ägg och äggvita och arbeta ihop till en slät smet. Rör i kardemumman. Häll smeten i formen.

  3. Skär tre tunna skivor rätt igenom på det ena äpplet. Peta ut kärnorna. Kärna ur resten av äpplet och även det andra äpplet. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i kakan och lägg äppelskivorna i mitten.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den svalna.

  5. Smält marmeladen i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla kakan med marmelad och låt den kallna. Servera med lättvispad grädde, smaksatt med vaniljsocker.

Vad tyckte du om receptet?