Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Välj gärna äpplen i olika färger så blir kakan extra snygg.
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl, smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylen medan fyllningen blandas.
Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smöret. Tillsätt ägg och äggvita och arbeta ihop till en slät smet. Rör i kardemumman. Häll smeten i formen.
Skär tre tunna skivor rätt igenom på det ena äpplet. Peta ut kärnorna. Kärna ur resten av äpplet och även det andra äpplet. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i kakan och lägg äppelskivorna i mitten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt den svalna.
Smält marmeladen i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla kakan med marmelad och låt den kallna. Servera med lättvispad grädde, smaksatt med vaniljsocker.