Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen

En smakpalett med äpple som huvudingrediens. Använd gärna syrliga fasta äpplen till både kroketter och till de kolakokta.

Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen
Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen
Äppelkroketter, calvadoskräm, Kahlúaglass, äpplen

Glass

  • 1,75 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 3äggulor- stora
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 2 mskKahlua
  • 1 mskkaffe- kallt

Äppelkroketter

  • 150 gmandelmassa- riven
  • 0,5äpple- rivet, syrligt
  • 0,5citron- rivet skal
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1äggvita
  • 1 dlströbröd
  • 3 dlrapsolja- till fritering

Calvadoskräm

  • 1äggula
  • 1 mskflorsocker
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 mskcalvados

Kolakokta äppelbitar

  • 2 msksirap- vit
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 1 tskcitron- rivet skal
  • 1äpple- rött, syrligt

Gör så här

  1. Glass: Koka upp mjölk och grädde. Vispa äggulor och socker.

  2. Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.

  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Låt temperaturen gå upp till 85° under omrörning.

  4. Smaksätt med kanel, Kahlúa och kaffe. Kyl smeten och låt den mogna i kylen, gärna till nästa dag. Kör sedan glassen i glassmaskin. Frys därefter i minst 3 timmar.

  5. Äppelkroketter: Blanda mandelmassa, äpple och citronskal.

  6. Rulla smeten till 8 bollar. Vänd dem i mjöl, doppa i äggvita och sist i ströbröd. Värm oljan till 180° och fritera bollarna gyllenbruna.

  7. Calvadoskräm: Rör ihop äggula och socker. Vispa grädden.

  8. Blanda ihop äggula och grädde. Smaksätt med calvados.

  9. Kola kokta äppelbitar: Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull.

  10. Låt det koka till en seg kolasmet, ca 5 minuter. Blanda ner citronskal och äpple strax före servering.

  11. Lägg upp alltsammans på tallrikar.

Vad tyckte du om receptet?