Recept av Cecilia Hansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana är en gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et.
Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.
Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar.
Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.
Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.
Recept av Cecilia Hansson