Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana  

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana är en gammeldags efterrätt med fantastisk smak. Smetana med calvados blir pricken över i:et.

Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana  
Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana  
Äppelkompott med kaksmulor och calvados-smetana  
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gäpplen- gärna äppelsorten Aroma
  • 1citron- gärna ekologisk
  • 1,5 dlrårössocker
  • 0,25 dlvatten
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 25 gsmör
  • 1 krmsalt

Smulor

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlhavregryn
  • 50 gsmör
  • 3 mskmuscovadosocker- ljust
  • 1 krmsalt

Calvados-smetana

  • 100 gsmetana
  • 1 mskflorsocker
  • 1 mskcalvados

Gör så här

  1. Smulor: Sätt ugnen på 175° varmluft. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.

  2. Häll smulmassan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills den är gyllene. Låt kallna och krossa sedan till fina smulor.

  3. Kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.

  4. Värm socker och vatten i en stekpanna tills sockret smält. Tillsätt äpplen, citronskal och -saft samt kardemumma. Koka ihop tills äpplena är mjuka men fortfarande håller ihop. Tillsätt smör och salt. Låt svalna och fördela i skålar.

  5. Smetana: Vispa alla ingredienser med elvisp till fluffig konsistens.

  6. Strö kaksmulor över kompotten. Lägg på en klick calvados-smetana och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson