Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkompott med vaniljkräm i burk

Recept på äppelkompott toppad med vaniljkräm och knapriga smulor.

Äppelkompott med vaniljkräm i burkÄppelkompott med vaniljkräm i burkÄppelkompott med vaniljkräm i burk
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4äpplen
  • 0,5 dlströsocker
  • 1kanelstång
  • 2 mskvitt vin- eller pressad citronsaft

Vaniljkräm

  • 2 dlgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 0,5vaniljstång
  • 2äggulor
  • 3 mskströsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)

Smulor

  • 50 grågbröd- mjukt
  • 25 gsmör
  • 1 mskströsocker

Till garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, kanelstång och vitt vin. Koka på medelvärme tills äpplena blivit mjuka i cirka 15 minuter beroende på äpplesort. Ta bort kanelstången. Ös upp i portionsburkar med lock och låt kallna i kylen.

  2. Vaniljkräm: Blanda grädde, mjölk och snittad, urskrapad vaniljstång med frön i en kastrull och koka upp. Låt stå och dra under lock i cirka 10 minuter. Ta upp vaniljstången.

  3. Vispa samman äggulor, strösocker och majsstärkelse i skål. Vispa ner gräddmjölken och häll tillbaka i kastrullen. Sjud under omrörning till en tjock kräm. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att krämen kallnar. Fördela krämen i burkarna.

  4. Smulor: Smula rågbrödet. Fräs i en stekpanna med smör och socker tills smulorna får en karamelliserad yta. Häll upp på tallrik med hushållspapper så fettet sugs upp och smulorna kallnar. Strö lite av smulorna på toppen av desserten strax före servering och garnera med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök