Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelknyten med mandelmassa och nötter

Äppelknyten med mandelmassa och nötter  är saftiga knyten med härlig mandelmasse- och pekannötsfyllning.

Äppelknyten med mandelmassa och nötter
Äppelknyten med mandelmassa och nötter
Äppelknyten med mandelmassa och nötter
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 3 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 2 krmsalt
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)

Fyllning

  • 125 gpekannötter
  • 4äpplen- gärna Gravensteiner
  • 125 gmandelmassa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Sockerlag

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölk och grädde. Rör så att jästen löses upp.

  2. Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna.

  4. Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter.

  5. Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft.

  6. Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin gyllene färg.

  7. Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson