Recept av Cecilia Hansson
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Äppelknyten med mandelmassa och nötter är saftiga knyten med härlig mandelmasse- och pekannötsfyllning.
Smula jästen i en bunke. Häll i mjölk och grädde. Rör så att jästen löses upp.
Tillsätt smör, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen smidig i en köksmaskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Fyllning: Sätt ugnen på 175° varmluft. Hacka pekannötterna och rosta dem på en plåt mitt i ugnen ca 10 min. Ta undan ca 25 g till garnering och låt kallna.
Kärna ur och riv äpplena på rivjärn. Krama ut lite av vätskan. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa, smör och vaniljsocker till en slät smet. Blanda i äpplen och pekannötter.
Dela degen i två bitar och kavla ut till kvadrater, ca 40 x 40 cm. Skär ut 16 rutor ur varje kvadrat. Bred ut ca 1 msk av fyllningen på varje fyrkant och vik in hörnen mot mitten. Tryck till i mitten. Lägg knytena på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200° varmluft.
Pensla knytena med uppvispat ägg och strö över de sparade nötterna. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått en fin gyllene färg.
Sockerlag: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlagen så håller de sig saftiga längre.
Recept av Cecilia Hansson