Gammaldags, klassisk
äppelkaka utan bakpulver.Foto: Magnus Skoglöf
(Betyg: 3,5 · 39 röster)
Äppelkaka
6personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 gsmör
2 dlströsocker
2ägg
2 dlvetemjöl
1 dlhavregryn
1 – 2äpplen
Garnering
evflorsocker
Vaniljsås
3 dlmjölk
2äggulor
2 mskströsocker
2 tskpotatismjöl
2 krmvaniljpulver
2 dlvispgrädde
Klassisk äppelkaka
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång form, ca 11/2 liter.
Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman smöret med socker, ägg, mjöl och havregryn. Häll smeten i formen.
Ansa, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i ett snyggt mönster i kakan. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Pudra ev över florsocker.
Servera kakan ljummen med kall vaniljsås.
Vaniljsås
Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt såsen kallna. Tillsätt vaniljpulvret.
Vispa grädden och vänd ner den i såsen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 39 röster)
Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.