Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Äppelkaka

Supergod och enkel klassisk äppelkaka utan bakpulver. Grädda äppelkakan i en ­avlång brödform och servera tillsammans med vaniljsås.

Äppelkaka
Äppelkaka
Äppelkaka
Gammaldags, klassisk äppelkaka utan bakpulver. Foto: Magnus Skoglöf

Äppelkaka

  • 150 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlhavregryn
  • 12äpplen

Garnering

  • evflorsocker

Vaniljsås

  • 3 dlmjölk
  • 2äggulor
  • 2 mskströsocker
  • 2 tskpotatismjöl
  • 2 krmvaniljpulver
  • 2 dlvispgrädde

Klassisk äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en avlång form, ca 11/2 liter.

  2. Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman smöret med socker, ägg, mjöl och havregryn. Häll smeten i formen.

  3. Ansa, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem i ett snyggt mönster i kakan. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Pudra ev över florsocker.

  4. Servera kakan ljummen med kall vaniljsås.

Vaniljsås

  1. Blanda mjölk, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt såsen kallna. Tillsätt vaniljpulvret.

  2. Vispa grädden och vänd ner den i såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.