Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rena, raka smaker av äpple, kardemumma och citron i träffsäker kombination. Så lät motiveringen när Viktor fick 1:a pris i barnklassen för sin äppelpaj i Äppelfabrikens årliga tävling.
Sätt ugnen på 200°.
Mixa snabbt ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till pajdegen.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-15 minuter, tills det fått lite färg.
Fyllning 1: Kärna ur och skär äpplena i 0,5 cm tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker och kardemumma. Mjukstek dem i smör i het stekpanna 5 minuter under omrörning. Ställ åt sidan för att svalna.
Fyllning 2: Vispa ihop ägg, crème fraîche, socker, vaniljsocker, citronskal och citronsaft.
Täck pajbottnen med äpple. Häll fyllning 2 över. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, tills pajen fått lite färg och fyllningen stannat.
Servera pajen med grädde, glass eller vaniljsås.