Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassisk och saftig äppelkaka -passar utmärkt att smaksätta med saffran. Att ge den krämiga vaniljsåsen extra smak av apelsin känns helt rätt så här års, och apelsinsmaken passar väldigt bra tillsammans med saffran.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
Smält smöret och låt svalna. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockerbiten.
Vispa ägg, socker och saffranssocker pösigt. Blanda i smöret. Tillsätt mjölet som blandats med bakpulvret. Rör sist ner vattnet.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda äppelklyftor, socker och kardemumma.
Häll smeten i formen. Fördela äppelklyftorna över och strö på valnötterna.
6 Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Känn med en sticka att den är färdiggräddad. Pudra gärna florsocker över kakan vid servering.
Apelsinsås : Vispa ägg, socker och vaniljfrön pösigt med en elvisp. Blanda i apelsinskalet. Vispa grädden hårt och vänd ner i såsen. Servera såsen nygjord, om den får stå kan det lätt hända att den delar sig. Då kan man vispa upp den igen, men den blir inte lika pösig.
Recept från Mitt kök